ECOTURIZEM KARPATOS

severni del otoka

Odmaknjen otok na jugovzhodnem delu Egejskega morja je še edinstven kotiček Mediterana za preživljanje sedemdnevne pustolovščine v Sredozemlju s kristalno modrim morjem in z borovci pokritimi gorami. Pridružite se nam in doživite kombinacijo trekingov in snorklanja, gastronomskih tečajev in močnega lokalnega kulturnega vpliva v naravnem parku Severni Karpatos in na otoku Saria. Doživite pustolovščino in se prepustite edinstveni mešanici naravnih arom in okusov, ki se izlivajo naravnost iz sredozemske divjine. Upočasnite in sledite naravnemu ritmu in raziskujete brezčasen življenjski slog pristne skupnosti, ki sega v srednji vek. Odkrijte egejsko morsko dno in spoznajte odmaknjeno življenje sredozemskega medveda, enega najbolj ogroženih morskih sesalcev v Evropi. Mikrokozmos, poln presenečenj, čaka, da ga odkrijemo in vendarle rešimo pred pozabo!

1. dan - OLYMPOS

Zjutraj prispemo v vas Olympos in se srečamo z vodjo lokalnim vodičem tega tedna po severnem delu Karpatosa. Po namestitvi v vaše sobe bodo preostale ure na voljo za prvi sprehod po vasi Olympos, učenje zgodovine in opazovanje tradicionalne arhitekture. Voden ogled zgodovine vasi in njenih številnih mlinov na veter nam bo pomagal odkriti skrivnosti te prvinske skupnosti. Tu srečamo mojstre, ki izdelujejo tradicionalne usnjene škornje, primerne za delo ali ples, in druge, ki izdelujejo glasbila za pogostitve in festivale. Ne bodite presenečeni, če boste ob ozkih poteh vasi slučajno naleteli na ženske, ki nosijo svoje tradicionalne obleke in pečejo kruh v pečeh. Samo zahvalite se jim za vroče sveže pečeno pecivo, ki vam lahko zdrsne na dlan in uživate v gostoljubju, ki se izliva iz pozdravnega verza ali tako imenovane mantinade. Nazadnje, obisk kulturnega muzeja Olympos nam bo dal konkretno predstavo o kulturni dediščini kraja in njegovih ljudeh. Nato bomo nadaljevali s sprehodom po okolici, kjer bomo prvič spoznali regionalno floro in favno. Kasneje bomo v ohranjeni hiši tik čez vas Olympos pričeli z našo prvo dejavnostjo “show cooking” s pripravo najbolj tradicionalnega obroka “makarounes” in nato uživali v tem, kar smo naredili!

2. dan - DIAFANI – PLAŽA PAPA MINAS

Dopoldne bomo imeli možnost vodenega obiska Informacijskega centra zavarovanega območja Severni Karpatos. V Centru se bomo seznanili z naravnimi danostimi območja Morskega parka in predvsem z eno najbolj zdravih populacij tjulnjev v Egejskem morju. Po tem bomo začeli s trekingom do plaže Papa Minas, kjer bomo naslednje ure sproščeno uživali v sredozemskem poletnem soncu in mirni plaži. Zvečer: dan se zaključi s tradicionalno kuharsko lekcijo in BBQ!

3. dan - OTOK SARIA

Iz Diafanija se z ladjo odpravimo na otok Saria severno od Karpatosa in zaliv Giaplos. Ogled se začne s prečkanjem otoka Saria od juga proti severu in konča z vodenim obiskom zapuščenega, a dobro ohranjenega podeželskega naselja Argos. Naša pot nazaj na plažo Palatia poteka skozi srednjeveški gusarski zaselek, ki se razprostira okoli zaliva. Po kratkem presledku se vsi vkrcamo na naš potapljaški čoln, kjer nas bodo naši inštruktorji vodili, da odkrijemo čudovito, kristalno čisto morsko dno otoka Saria z uporabo samo preproste opreme za potapljanje (maska, dihalka, plavutke). Zvečer: okoli 18.00 ure se bomo z ladjo vrnili v Diafani in imeli večerjo v lokalni restavraciji.

4. dan - AVLONA-TRISTOMO

Po pohodni poti, ki se začne od naselja Avlona štartamo do zaliva Tristomo. Hodimo okvirno 4 ure. V naravnem rezervoatu Tristomo bomo preostanek dneva preživeli v raziskovanju slikovitega naselja, ki stoji tik ob rob valov, in stare dotrajane italijanske vojašnice (kazarmas), kopanje in snorklanje. Popoldan: Potapljanje po mirnem morju zaliva bo prikazalo bogato biotsko raznovrstnost morskega dna, ki sega od morske trave posidonije do žlahtnih školjk in malih škarpin. Po potapljanju na dah z masko se bomo okrepčali s posebnim grškim žarom in se okoli 19.00 ure s čolnom vrnili v Diafani.

5. dan – ZALIV VROUKOUNTA

Zjutraj se bomo iz Diafanija odpravili v zaliv Vroukounta. Tam bomo imeli voden ogled po ruševinah utrdb in ostalih ostankov- prostorov in spoznali zgodovino tega starodavnega dorskega mesta (1. tisočletje pr.n.št.). Takoj ko začutimo lakoto, imamo piknik v bližnji senci, nato pa se odpravimo na naš naslednji postanek, v vas Avlona. 3-urni vzponski pohod se morda zdi izziv, a čudovit pogled na planoto Avlona, ​​na koncu poti, je vsekakor vreden. Do poznega popoldneva se z avtobusom vrnemo v hotel na tuširanje in nekaj ur počitka. Čas večerje ob tradicionalni glasbi.

6. dan – NAJLEPŠE PLAŽE SEVERA

Izlet z ladjo po najlepših in neokrnjenih plažah! Okoli 10:00 zjutraj se bomo z ladjo odpravili na plaže Forokli, Agios Minas in Nati. Uživali bomo v soncu in morju ter popolnoma sprostili naš um in telo na najlepših in deviških plažah. Ko začutimo lakoto, si bomo pod drevesi privoščili poseben ribji žar. Zvečer, okoli 18:00 se bomo vrnili nazaj v vas Diafani.

7. dan – VASICE SEVERNEGA DELA OTOKA

Karpatos na poti! Naš zadnji dan je posvečen drugim otoškim vasem. Zjutraj se bomo odpravili na južni del otoka Karpatosa in obiskali vasi Spoa, Mesochori in Lefkos. Kopali se bomo na plaži Lefkos in počivali nekaj ur. Kasneje popoldne bomo nadaljevali do vasi Arkasa, kjer bomo videli čudovit sončni zahod in imeli večerjo. Nočitev v vasi Arkasa.

8. dan – ZAKLJUČEK POTOVANJA

Zaključek enotedenskega poletnega programa. Slovo od Karpatosa. Dostavimo vas na letališče in priprava na let proti domu.

CENA PROGRAMA

Maj, Junij cena potovanja 1.490,00€ na osebo.

Julij, Avgust, September 1.590,00€ na osebo.

V ceno je vključeno: