PO POTEH ZGODOVINSKE KRETE

za ljubitelje odkrivanja ostankov začetka evropske civilizacije

Kreta je največji grški otok, bogata zgodovinskimi ostanki Minojske kulture, obdana s soncem in mediteransko klimo. Ima bogato kulturno dediščino in folkloro ter je pravi raj za gurmane, ljubitelje adrenalina ter lepih plaž. Otok je zibelka najstarejše evropske civilizacije, enigmatične minojske kulture, ki je cvetela pred več kot 4000 leti. Svoje sledove so tu poleg starih Grkov pustili Rimljani, Bizantinci, Saraceni, Benečani in Turki. Ta bogata človeška dediščina leži v čudoviti pokrajini, ki je v sredini gorata, okrog in okrog pa obdana s prelepimi plažami, oljkami in agrumi.

Na tem koščku mediterana vsak obiskovalec najde nekaj kar ga očara in za vedno osvoji. Raznolikost otoka, preprostost in gostoljubnost domačinov, glasbo in okusno hrano, prelepimi razgledi na severu, vzhodu in zahodu kot tudi na prvinskem jugu tega čudovitega otoka.

1. dan - LASITHI PLATEU IN ZEVSOVA JAMA

Obisk planote Lasithi – kmetijsko bogato obdelane planote tisočerih belih mlinov, od katerih je še nekaj delujočih. Na vrhu visokih gora planote je jama v kateri se je po legendi rodil največi grški bog Zeus. Po poti se ustavimo v vasicah, ki ležijo na pobočjih osrednjega dela Krete z osupljivimi razgledi na severni del obale. V popoldanskih urah se vrnemo v hotel.

2. dan - STARODAVNI KNOSSOS in MATALA

Eden od najimpresivnejših ostankov starodavnega sredozemskega sveta, po legendi sedež kralja Minosa. Ogledamo si ostanke palač prvih prebivalcev Krete Minojcev, iz dobe Neolitika. Pot nadaljujemo na jug proti Matali. Vmes postanek v vinarni kjer si poleg pokušine vin ogledamo predstavo o lepotah Krete zgodovini in tradicionalnem načinu življenja Kretčanov. Nadaljevanje poti proti južnemu delu Krete z obiskom ostankov pestre preteklosti Gortisa, postminojskih ostankov templja Atene in Apolona ter Festosa, enega najpomembnejših najdišč minojske palače na Kreti s pogledom na rodovitno pokrajino juga Mesara in Libijsko morje. V Matali ogled rimskih  grobnic, ki so bile v 60-ih letih prejšnjega stoletja domovanje hipijev iz vsega sveta, predvsem glasbenikov). Čas za kopanje in kosilo.

3. dan - PREVELI, FRANGOCASTELO

Ogled enega največjih z bogato zgodovino prežetega samostana Preveli z muzejem ter cerkvijo, ki je posvečena  Sv. Janezu Evangelistu, v kateri hranijo čudežni križ. Ustavimo se na znameniti tropski plaži, posuti z datljevimi palmami in grškim bambusom, ki leži pod samostanom, kjer se zelena reka Kurtaliotis zliva v modro morje. Čas za kopanje. Vožnja do vasi Frangocastelo. Ogled majhnega zapuščenega frankovskega gradu, zgrajenega pod benečani leta 1371, z namenom zaščite južnega dela otoka pred napadi piratov. Grad slovi po duhovih Drusolitih, ki naj bi bile sence vojakov, ki se prikazujejo vsako jutro ob zori. Pot nadaljujemo proti eni najlepših vasic Hora Sfakion.

4. dan - RETHYMNO in KOURNAS LAKE

Ogled enega najprivlačnejših mestec na Kreti, ki ima znamenito notranje pristanišče ter ogromno beneško trdnjavo (Fortetsa), ki so jo leta 1573 zgradili Benečani, kot odgovor na grožnjo turških vpadov. Mestece je polno starih beneških palač, kavarn in restavracij z dobro kretsko hrano (raj za gurmane). Nato odrinemo proti Kournas lake, velikem sladkovodnem jezeru na Kreti. Na poti postanek v eni od slikovitih vasic na grški kavi in jogurtu z medom.

5. dan – AGIOS NIKOLAOS, ELOUNDA, SPINALONGA

Ogled metropolitanskega mesteca, ki leži ob zalivu Mirabelo, okrog notranje lagune Vulismeni, ki je obkrožena s palmami in kavarnami.Mestece je precej moderno, vendar je kljub temu ohranilo svoj šarm. Sledi vožnja do najmodernejšega in najdražjega letovišča Elounta, od koder se z ladjico odpeljemo otoka Spinalonga, kjer stoji trdnjava , ki so jo benečani zgradili leta 1579, da bi nadzirali dostop do tega edinstvenega naravnega pristanišča. V prvi polovici 20 st.. je bila v njej še vedno kolonija gobavcev. Na poti proti hotelu se utavimo na prelepi tropski plaži.

6. dan – GLAVNO MESTO HERAKLION

Ogled glavnega mesta Krete, ki je prava mešanica srednjeveših beneških utrdb, živahnih tržnic in sodobnih ulic ter dobro izhodišče za okušanje vsakdanjega grškega uličnega življenja. Ogled impresivne beneške trdnjave, pristanišča, beneške ladjedelnice (Arsenali) ter mestnega obzidja. Obisk arheološkega muzeja, kjer so na ogled osupljive najdbe iz Knososa in drugih znamenitih arheoloških najdišč Krete. V koliko nam bo čas dopuščal se bomo odpeljali na eno izmed bližnjih prelepih plaž, obdano s pravimi kretskimi tavernami in barčki. Kopanje.

7. dan –PROSTO

Prosto za nakupe in poležavanje na plaži do odhoda na letališče in povratek v Slovenijo.

CENA PROGRAMA V MAJU, JUNIJU IN SEPTEMBRU JE 1.200,00€/OSEBO,

V JULIJU IN AVGUSTU CENA NA OSEBO 1.350,00€

V ceno je vključeno: