POTOVANJE PO KARPATOSU: najboljši hoteli in potovalni nasveti

Novice

Medtem ko se večina ljudi odpravi na Rodos, Kreto ali Kos v verigi otokov Dodekanez, obstaja en poseben kraj, za katerega morda niste slišali. Karpatos Grčija je edinstven otok, poln epskih gora, čudovitih plaž in tradicionalnih vasi. Ta tedenska pot vas bo popeljala do najboljših krajev na otoku in vas pripravila na popolne počitnice na Karpatosu!

Kakšno pustolovščino iščete na svoji poti po Karpatosu? Naša pot vas bo dobesedno popeljala v krog okoli otoka, ko boste raziskovali ta grški raj. Kot smo že omenili, je tako pomembno, da imate najet avto, če resnično želite doživeti otok v največji možni meri.

Prenesite aplikacijo brez povezave na svoj telefon, kot je maps.me, saj na mnogih delih vašega enotedenskega potovanja po Karpatosu ne boste imeli storitev. Ko se vozite od Olymposa do Kyra Panagie, se ustavite na plaži Apella.

Pigadia

VOŽNJA PO KARPATOSU – NASVETI

Preden se lotite enotedenske poti po Karpatosu, morate vedeti nekaj pomembnih stvari o vožnji tukaj. Ceste na Karpatosu blizu Pigadie in letališča so lepo tlakovane z veliko prostora. Ko pa prispeš v gore in bolj osamljene dele Karpatosa v Grčiji, je druga zgodba!

Ceste na Karpatosu so polne zavojev, ki so visoko nad morjem. Pogosteje se boste znašli na robu pečine brez zaščitnih ograj brez mreže, ki bi preprečila padajoče skale.

Tudi nekatere ceste do nekaterih najbolj zaželenih plaž so neasfaltirane in strme. Najbolj poraščeno območje, po katerem smo se zapeljali, je bila zagotovo pot od Pigadie do Olymposa. V bistvu priporočamo, da bodite prepričani v svoje vozniške sposobnosti in se pripravite na avanturo!

To ni mišljeno, da bi vas želeli odvrnili od vožnje na vaši enotedenski poti po Karpatosu. Morali boste, če boste poskušali priti do vseh najlepših krajev! In verjemite nam, ko rečemo, da se splača najeti avto na Karpatosu. Spodaj je nekaj naših najboljših nasvetov po enem tednu vožnje po Karpathosu v Grčiji.

Obiščite ugledno podjetje za najem avtomobilov in poskrbite, da bosta njihova kontaktna številka in rezervna pnevmatika v avtu.

Umikajte se nasproti vozečemu prometu, zlasti na tesnih cestah, za katere se bo zdelo, da bi morale biti enosmerne.

Vozite počasi in pustite druge mimo, če se mu mudi za vami.

Ustavite se le na dejanskih odcepih in nikoli ne blokirajte ceste pred prometom.

Pazi na padajoče kamenje! Še posebej na odseku ceste, ki se začne pri Kira Panagia, dokler ne pridete mimo Apelle.

ENOTEDENSKI POTEP PO OTOKU KARPATHOS

1. DAN: PIGADIA

Ne glede na to, ali prispete z letalom ali trajektom, boste skoraj zagotovo začeli svojo enotedensko pot po Karpatosu iz Pigadie. Majhno otoško mesto je najbolj poseljen del Karpatosa v Grčiji in je vsekakor vredno vzeti dan ali dva za raziskovanje. Všeč nam je bilo, da smo zgodaj zjutraj obiskali lokalne pekarne in ponoči obiskovali bare in restavracije.

Večina hotelov in apartmajev bo imela čudovit razgled na pristanišče, iz istega območja pa je na voljo nekaj odličnih izletov z ladjo. Čeprav je Pigadia kul kraj za bivanje, se pravi zakladi najdejo, ko zapustite glavno mesto!

Če želite prvo noč preskočiti večje mesto, lahko se lahko nastanite tik ob cesti v Lakkiju – Amopi. Z številno izbiro hotelov in več restavracijami je to območje bolj sproščujoče, kjer se nahaja na odseku več čudovitih plaž.

KJE SE NASTANITI V PIGADIJI

Hotel Alex- hotel se nahaja nekoliko odmaknjen od centra dogajanja, v mirnem okolju, med oljčnimi nasadi, v bližini dolge peščene plaže, od centra Pigadie oddaljen cca 800m. Ima udobne, klimatizirane sobe in bazen z barom na terasi. Nudijo nočitev z zajtrkom.

V Pigadiji je veliko odličnih tavern, za naš okus pa sta najboljši Pigadia restaurant in Mesogios taverna.

Ahata plaža

2. IN 3. DAN: DNEVI NA PLAŽI V LEFKOSU

Ena od glavnih privlačnosti Karpatosa so njegove osupljive plaže, nekaj najboljših pa lahko najdete v Lefkosu! Na začetku vašega 2. dne na Karpatosu se odjavite iz hotela in se odpeljete do gorske vasice Menetes. Načrtujte lokalno kosilo eni od lokalnih tavern, ali vsaj obisk domače pekarne Koula’s Bakery, kjer prodajajo slastne pite!

Nadaljujte s čudovito vožnjo, ko boste križarili ob obali na poti do Lefkosa. Ko se odpre pogled izza ovinka pred Lefkosom na na čudovito plažo s kristalno čisto vodo in mehkega belega peska… Prideš dobesedno v nebesa!

Na Lefkosu ni veliko hotelskih možnosti in večina namestitev je odmaknjena od plaže. Vendar pa ne več kot nekaj minut vožnje stran.

KJE SE NASTANITI V LEFKOSU

Hotel Lefkorama– lep hotel s čudovitim pogledom na obalo in zelo gostoljubnimi gostitelji! Nudijo ugodno namestitev z zajtrkom.

Preživite prijeten in sproščujoč dan na plažah Lefkosa. Za nekaj evrov si lahko najamete senčnik ali se sprehodite po več različnih plažah v okolici.

Ob plaži je tudi nekaj čudovitih restavracij z morskimi specialitetami, kot je Meltemi. Ta lokalna taverna je vredna obiska, če si želite na dolgo grško kosilo ali obilno večerjo. Lefkos je odličen kraj za sprostitev in plavanje pred bolj pustolovskim delom vašega enotedenskega potovanja po Karpatosu.

Lefkos Karpatos

4. IN 5. DAN: STARODAVNA VASICA OLYMPOS

Olympos je bil naš najljubši kraj na Karpathosu v Grčiji in ga je na otoku OBVEZNO OBISKATI. Iskreno povedano, to je ena najlepših in edinstvenih vasi, ki smo jih doživeli kjerkoli na svetu. Vožnja naj bi trajala približno eno uro, kar bo prikazalo več epskih razgledov na obalo.

Ta tradicionalna dorska vasica leži visoko v gorah in je bila do pred nekaj let zelo odrezana od preostalega sveta. Pravzaprav je bila cesta od Pigadie do Olymposa zgrajena šele pred kratkim. Pred tem ste lahko prišli sem samo s čolnom!

Ure lahko preživite le na sprehodu po barvitih ulicah te čarobne vasi. Oglejte si lokalno življenje, običaje in predvsem tradicionalno hrano, medtem ko ste tukaj. V Olymposu ne bo manjkalo odličnih tavern in priložnosti za fotografiranje.

Če imate večerjo tukaj, se prepričajte, da bo to v Milos Taverni. Sončni zahod pod mlinom na veter ob srkanju grškega vina bo najbolj neverjeten zaključek vašega dneva na tem posebnem mestu.

Olympos
Finiki

KJE SE NASTANITI V OLYMPOSU

Hotel Afrodita – krasen majhen hotelček v Olymposu kjer boste uživali v neverjetnih razgledih z majhnih balkonov, ki gledajo na razgibano obalo. Osnovna namestitev, vendar ena najboljših ponudb, ki jih lahko dobite za lokacijo.

Olympos Archipelagos – Čudoviti apartmaji tik pod centrom mesta in blizu taverne Milos. Osupljiv pogled na obalo iz višine cca 800m.

Če ostanete čez noč v Olymposu, se zjutraj spustite do pristaniškega mesta Diafani, cca 10 min vožnje. Tukaj lahko skočite na izlet z ladjo na otok Saria! Najbolje je, da ga vnaprej rezervirate.

Celodneven izlet z ladjo do otočka Sarie je nepogrešljiva izkušnja. Možnost potapljanjem na dah z masko in morskimi jamami je bila ena naših najljubših dogodivščin.

Olympos

6. DAN: KYRA PANAGIA, APELLA, ACHATA

Zadnji postanek na našem enotedenskem potovanju po Karpatosu vas bo popeljal na več najboljših plaž na otoku. Prvi zaliv je paža Achata, s krasno plažo. Naslednji zaliv je plaža Kyra Panagia s čudovito plažo, na kateri boste zagotovo preživeli nekaj časa, da se namakate na grškem soncu.

Veličastna plaža Apella! Plaža Apella ne velja le za eno najboljših na Karpatosu, ampak za eno najboljših plaž v celotni Grčiji.

Najemite enega od številnih ležalnikov in senčnikov ter počakajte, da pride vas fantje iz sosednje kavarne postrežejo na vašem ležalniku z osvežujočo pijačo. Verjemite,, tega postanka vam ne bo žal!

Plaža Kyra Panagia

KJE SE NASTANITI V KYRA PANAGIJI

Penzion Akropolis – čudovit družinsko voden hotel s sobami, ki gledajo na plažo..

Bella Vista Suites – simpatičen apartma, ki se nahaja nad zalivom Kyra Panagia. Čist in eleganten prostor s čudovitim razgledom.

Za najboljšo večerjo v mestu se sprehodite do bližnje Sofia’s Taverna. Ta lokalna restavracija je najstarejša v mestu, kjer strežejo tradicionalne grške in otoške morske specialitete.

7. DAN ARKASA IN FINIKI

Zahodni del otoka Karpatos je bolj divji od vzhodnega, zelo pristen in turistično še vedno dokaj neobljuden. Najlepše kar lahko vidite na tem delu otoka je plaža v Arkasi – Agios Nikolaos beach. Tropska plaža s senčniki in ležalniki in sproščujočim barom, ki spominja na Karibe, tu se boste resnično sprostili. Zelo priporočamo.

Ena izmed najljubših vasic oddaljena od Akase le 1 km je Finiki, kjer so doma ribiči in vrsta ribiških tavern. Tu vam resnično postrežejo ribjimi specialitetami. Večerno dogajanje je umirjeno, nekaj tavern z dobro grško hrano in barov, ki strežejo pijačo, tudi pozno v noč.

Plaža Agios Nikolaos v Arkasi

KJE SE NASTANITI V ARKASI IN V FINIKUJU

Elenis Studios&Apartments v Arkasi– okusno opremljen družinsko voden hotel s studii in apartmaji, kuhinjo in pogledom na morje. Na voljo je snack bar ob bazenu. Idealno bivanje za vse, ki želite mirne, spoščujoče počitnice. Eleni nudi nočitev z zajtrkom.

Arhontiko hotel v Finikiju – popolnoma opremljeni studii in apartmaji v karpatskem tradicionalnem slogu, s prekrasnim pogledom na morje, vasico in bližnji otok Kasos.

Priporočam naslednje taverne v Arkasi: tradicionalna taverna To steki to Markou v centru Arkase in Kipos taverna.

V Finikiju so odlične taverne, posebej pa priporočam taverno Kaptain Giannis, ki streže tradicionalno grško hrano, Mama cousine in Delfini taverna s pravimi morskimi specialitetami.

POTOVANJE PO KARPATOSU:  najboljši hoteli in potovalni nasveti

Delite :

Zadnje novice

Kategorije