VODENO PO KARPATOSU

7 DNEVNI PROGRAM POTOVANJA

Karpathos otok je drugi največji otok Dodekaneških grških otokov v Egejskem morju. Otok slovi po tradicionalnem načinu življenja, nedotaknjenem od trume turistov, prelepih plažah s kristalno čistim morjem in prijaznostjo domačinov.

1. dan - PIGADIA

Po pristanku na Karpathosu nastanitev v hotelu in odhod na ogled glavnega mesteca otoka-Pigadia. Tipičnega mediteranskega mesteca z dolgo plažo in barčki in tavernami s pravo grško kulinariko in okusnim vinom. Večerja in druženje.

2. dan - OLYMPOS, DIAFANI, AVLONA

Po zajtrku se odpravimo (z avtom ali ladjo/avtobusom) do zanimive vasice Diafani na severni strani otoka z majhnim pristaniščem. Iz Diafanija sledi vožnja do Olymposa, 4 km oddaljeno vasico v gorah, kjer so se Karpatčani skrivali pred pirati. Vaica leži na nadmorski višini cca 800m. Ponaša se z zanimivo zgodovino, njenimi avtohtonimi prebivalci in čudovitim razgledom. Čas za kosilo v eni od tavern, poskusimo makarounese, tradicionalno jed, ki jo pripravljajo gospodinje na Olymposu. Ogledamo si še bližnjo najevernejšo vasico z nekaj prebivalci, kjer imajo prebivalci Olymposa njive za pridelavo žita in zelenjave. Vožnja nazaj v hotel. Večerja in druženje v karpatski taverni.

3. dan - KALI LIMNI IN GORSKE VASICE

povzpnemo se v hribe čez vasice Aperi, Volada in najvišjo vas Othos. Nadaljujemo pot proti najvišjemu vrhu otoka Kali Limni, ki je na višini 1215 metrov. V najvišji taverni otoka je krasen razgled na vse strani otoka, tudi do Rodosa. Spustimo se proti zahodni strani otoka, proti ribiški vasici Finiki, kjer si privoščimo kosilo v eni izmed ribiških tavern. Nadaljujemo pot proti Arkasi do čudovite plaže Agios Nikolaos. Čas za osvežitev v kristalno čistem morju in peščeni plaži. Večerja in druženje ob kretski glasbi.

4. dan - OTOK KASOS

zjutraj se vkrcamo na ladjico proti bližnjemu otoku Kasos. Vožnja traja cca 30 do 45 min. Pristen otok poln ribiških čolnov, tavern, dobre hrane in vina. Otok je znan tudi po številnih sirarnah, kjer proizvajajo več vrst kozjega sira, med njimi tudi sir imenovan Sitaka, ki je posebnost otoka in ga je vredno poskusiti. Obiščemo eno od bližjih sirarn in poskusimo lokalne sire. Sprehodimo se po ulicah glavnega mesteca Fry. Privoščimo si kosilo v eni od vaških tavern. Čas bo tudi za osvežitev v morju in po želji počitek na plaži.

Pozno popoldan se vkrcamo na ladjo in odplujemo proti Karpathosu. Večerja in druženje.

5. dan – MESOCHORI, LEFKOS

Po zajtrku se odpravimo v vasico Mesochori, posuto z vrsto cerkvic in kapelic, na severozahodni strani otoka. Nekaj starejših ljudi še vedno živi v tem mirnem delu otoka, stran od turistov. Zato so domačini še toliko bolj veseli vsakega obiska turistov. Ustavimo se v slikovitem kafenionu, kjer bo prijazen domačin vsem podaril majhno pozornost, ki nas bo še doma spominjala na ta čudovit otok. Ogledamo si znamenito cerkev Panagia Vrysiani, pod katero so naravni izviri vode. O teh izvirih kroži v vasi legenda, da naj tista ki pije vodo iz tega izvira kmalu najde ženina. Odpeljemo se proti najlepšemu zaselku – ribiški vasici z imenom Lefkos Ima tri prekrasne plaže. Privoščimo si ribje kosilo in nato počitek ter osvežitev v morju. Vrnitev v hotel. Večerja in druženje.

6. dan – IZLET Z LADJICO PO NAJLEPŠIH PLAŽAH OTOKA

Zjutraj se odpravimo do pristanišča in odplujemo na najlepše plaže Karpathosa. Najprej se zasidramo na Apelli – pred leti proglašeni za najlepšo plažo Mediterana. Čas za kopanje,sončenje in počitek na rajski plaži. Naslednji turkizni zaliv plaža Kyra Panagia, s prelepo romantično cerkevijo z rdečo kupolo in nekaj tavernicami, kjer se lahko okrepčamo. Odplujemo v naslednji zaliv to je Kato Lakkos beach. Kapitan nam v zalivu pripravi slastno kosilo. Zadnji postanek je plaža Achata. Izlet z ladjico je celodneven. Proti večeru odplujemo iz zaliva proti mestecu. Večerja in druženje.

7. dan – AMOPI IN JUŽNI DEL OTOKA

Odpeljemo se v najbolj turistični zaliv na otoku, to je Ammopi bay. Zalivček s tičnim grškim melosom, ki ima tri čudovite plaže, nekaj hotelov, barčkov in tavernic. Prosto za kopanje. Nadaljujemo proti zalivu Afiartis, svetovno znanem surferskem predelu otok s tremi zalivi. Nadaljujemo pot proti jugu na Agios Theodoros, zaliv z zanimivo plažo na katerem je majhna cerkvica in taverna. Posebnost te plaže je, da je obdana s klifi iz gline, katero obiskovalci plaže radi uporabijo v kozmetične namene, saj si jo lahko plavalci direktno nanašajo na telo, in v morju tudi sperejo. Čas za kosilo in počitek. Popoldan se odpravimo proti vasici Menetes, najlepši vasici na otoku, ki ima od vseh vasic na otoku največ prebivalcev. Sprehodimo se po uicah in začutimo utrip življenja domačinov, brez turizma. Vožnjav hotel. Večerja in druženje ob karpatski glasbi.

8. dan – ZAKLJUČEK POTOVANJA

Prosto – čas za plažo, šoping ali posedanje v taverni do odhoda na letališče. Povratek v Slovenijo.

CENA POTOVANJA

Maj, Junij 1.100,00€ na osebo.

Julij, Avgust, September 1.290,00€ na osebo.

V ceno je vključeno: