VZHODNA KRETA in OTOK GAVDOS

ZA AVANTURISTE, LJUBITELJE EKSOTIKE IN POHODIŠTVA

Kreta je največji grški otok, bogata zgodovinskimi ostanki Minojske kulture, obdana s soncem in mediteransko klimo. Ima bogato kulturno dediščino in folkloro ter je pravi raj za gurmane, ljubitelje adrenalina ter lepih plaž. Otok je zibelka najstarejše evropske civilizacije, enigmatične minojske kulture, ki je cvetela pred več kot 4000 leti. Svoje sledove so tu poleg starih Grkov pustili Rimljani, Bizantinci, Saraceni, Benečani in Turki. Ta bogata človeška dediščina leži v čudoviti pokrajini, ki je v sredini gorata, okrog in okrog pa obdana s prelepimi plažami, oljkami in agrumi.

 

Ponujamo vam kombinacijo potovanje jugozahodni del Krete z majhnim otočkom Gavdos, ki meri le 30m2 in je najjužnejša točka Evrope. Otoček z nekaj prijaznimi prebivalci, veliko sprehajalnimi potmi, ki je zelo priljubljen med pohodniki in tistimi, ki iščejo mirne počitnice, daleč stran od gneče turistov.

1. dan - CHANIA-drugo največje mestece Krete

Poznano kot najlepše mestece na mediteranu. Tu so svoje sledove pustili zgodnji Minojci, Rimljani, Benečani, Saraceni in Turki. Stari del je zaščiten z obročem z trdnjavskim obzidjem, zgrajen pod vladavino Benečanov, takrat je bilo mesto eden najpomembnejših pristanišč. Raj za gurmane so majhne kretske taverne znotraj starega dela, ki ponujajo obilo kretskih dobrot, lokalnih vin in rakija. Obiščemo znamenito lokalno tržnico, kjer domačini prodajajo svoje pridelke, kot so olive, čaji, siri, med in ostale dobrote.

2. dan - POLOTOK AKROTIRI in KISSAMOS

Obiščemo vasice obdane z lepimi peščenimi plažami, med njimi je naslavnejša v kraju Stavros na severu polotoka, kjer so leta 1964 posneli kultni film Grk Zorba (Zorba the Greek) z Anthonyjem Quinnom v glavni vlogi. Ogledamo si še bližnji znameniti samostan Moni Gouverneto, iz leta 1537 zgrajen v beneškem stilu, s prelepimi freskami. Vožnja proti zahodni strani otoka do manjšega prelepega mesteca Kissamos, ki slovi po lepi promenadi obdani z domačimi kretskimi tavernicami.

3. dan - POLOTOK GRAMVOUSA IN BALOS-kretski maldivi

Odhod z ladjico iz majhnega pristanišča Kastelli v neposredni bližini Kosamosa do polotoka Gramvousa na skrajnem zahodnem delu Krete. Potanek cca 2 uri za kopanje in ogled znamenite kapele Agia Apostoli. Nadaljujemo z ladjico do eksotične lagune Balos, ki je ena najlepših lagun turkiznega morja v zaščitenem delu Krete. Postanek za kopanje cca 3 ure.

4. dan - PLAŽA ELAFONISSI IN PALEOCHORA

Vožnja po JZ delu otoka. Postnek na eni najlepših plaž otoka, eksotični plaži Elafonissi kopanje ali postanek v taverni. Nadaljevanje vožnje proti skrajnem jugu do kraja Pleochora, mirne od turizma odmaknjene vasi.

5. dan – OTOK GAVDOS

Zjutraj se z ladjico podamo proti najjužnejšemu otoku Gavdos-ki je skrajna točka Evrope in raj za popotnike, ki iščejo neokrnejno naravo, pohodništvo in samotne dolge peščene plaže. Idealen kraj za sproščene počitnice z nekaj prikupnimi tavernicami in odlično domačo kulinariko. Po namestitvi v sobah se podamo na krajšo pohodno turo po otoku (fakultativno).

6. dan – OTOK GAVDOS

Čas za prosto preživljanje časa na prelepih plažah, ob kosilu in pijači v taverni ali raziskovanju otoka. Otok ponuja veliko lepih pohodnih poti.

7. dan – OTOK GAVDOS - PALEOCHORA – CHANIA

Vkrcamo se na ladjo do Paleochore in nadaljujemo pot proti severu otoka, proti Chaniji. Med potjo si privoščimo postanek v eni od tipičnh kretskih vasic na grški kavi ali kosilu.

8. dan – ZAKLJUČEK POTOVANJA

Prosto do odhoda na letališče in povratek v Slovenijo.

CENA PROGRAMA V MAJU, JUNIJU IN SEPTEMBRU JE 1.200,00€/OSEBO,

V JULIJU IN AVGUSTU CENA NA OSEBO 1.350,00€

V ceno je vključeno: